PIRLANTA RENGİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Pırlanta alırken ikinci önemli unsur parlaklıktan sonra gelen renktir. Çıplak gözle bakıldığında pırlantanın renginin derecesini anlamak ne kadar zor olsa da pırlantanın değerini belirlemede çok önemli bir faktördür. Pırlanta renk bakımından ne kadar safsa fiyatıda o kadar yüksek olur. Peki kaliteli bir pırlanta aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz?

PIRLANTA RENK SKALASI.

Gemological Institute of America (GIA) gelişmiş bir renk ölçeği sunarak pırlantanın gerçek değerini anlaşılması için pırlantaya D' den Z' ye kadar renk derecesi vermiştir. Uzmanlar uygun bir ışık ortamında 10X büyüteç kullanarak pırlantayı inceleyip sınıfını belirler. Pırlanta daha sonra kesin renk değerlerine sahip bir ana setle master renk taşlarla karşılaştırılır.

Bu ölçekte D tamamen renksiz olarak kabul edilir. D renkteki taşlar tonsuz saftır ve en yüksek değerlendirmeye sahiptir. Z rengi daha belirgin bir sarı veya kahverengi renk tonuna sahip olan pırlantalara verilir.

-K-Z Renk Tonları.

K dereceli veya daha düşük dereceli olan pırlantalar gözle görülür bir sıcak renge sahiptir. Sarı veya kahverengi tonlara sahiptirler ve düşük kalitede oldukları düşünülür. PREGO pırlanta ve saygın mücevherciler bu düşük renkteki pırlantaları kullanmazlar.

-G-H-I-J Kademeli Renk Tonları.

Bu sınıf renkteki pırlantalar doğrudan yüksek dereceli bir pırlanta ile karşılaştırıldığında görülebilen hafif sıcak bir renktedir. İyi kalitede bir ortalamaya sahiptirler.

E-F Renk Tonları (Renksiz)

Bir uzman tarafından E ve F renk derecelerine sahip olduğu belirlenen pırlantalar çok beyazdır. Bu yüksek dereceli pırlantalar daha nadirdir ve mükemmel kalitede olduğu düşünülmektedir.

D Renk (Kesinlikle Renksiz)

D rengi alan taşlar çok nadirdir. En iyi renk derecesine sahiptirler ve bu nedenle son derece değerli sayılmaktadırlar.

Fantezi Renkli Taşlı Pırlantalar

Gerçek fantazi renkli pırlantalar, GIA tarafından kullanılan bu skalaya göre derecelendirilmemektedir. Örneğin pembe veya mavi renkte olan doğal renkli pırlantalar ayrı ölçeklere göre derecelendirilir.

Taşın boyutu, karat ağırlığı bakımından arttıkça, pırlantanın rengi daha belirgin hale gelir. Bu nedenle daha büyük pırlantaların nispeten daha renksiz olması tercih edilir. 1.00 Karat ve daha büyük pırlantaların H veya daha yüksek renk derecesine sahip olmalarını öneririz.

En iyi göresl etki için H veya daha yüksek dereceli olan pırlantaların beyaz altın bir tasarımın üzerinde kullanılması daha uygun olur. Bu renklere sarı altın kullanılması tavsiye edilmez. Bunun nedeni sıcak renk olan sarı altının renginin pırlantadan yansıyacağı için daha düşük bir renkte görünmesine neden olabilir.

Pırlanta alırken çoğu insan fiyat ve kalite arasında mükemmel bir nokta aramaktadır. En iyi değeri elde etmek için H- G ve F renk sınıfı kategorilerinden seçim yapmanızı öneririz. Çünkü siz ve arkadaşlarınız bu renkteki pırlantaları çıplak gözle baktığınızda hiç sıcak bir renk görmeyecek ve beyaz bir renk taşa sahip olacaksınız.

Bütçeniz için en iyi kalite pırlantayı seçmek için Prego Pırlanta ile irtibata geçerek her konuda bilgi alabilirsiniz. Her türlü pırlanta mücevher seçimlerinizde size rehberlik etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.

Geniş pırlanta tektaş, beştaş ve diğer mücevherlerimizden seçmek için www.pregopirlanta.com.tr sitemizi ziyaret edebilirsiniz.